BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, April 25, 2011

~budi bahasa budaya kita~

arini ari kaunter sedunia kot... sbb arini bnyk kaunter aku pegi... hahahaha... tp ak paling x lpe kejadian kat kaunter jabatan kebajikan kat tpt ak ni.... huuuu

meh ak nk citer... td ak g teman my granny g tnye status bantuan kebajikan die.. klo korng nk tau kat cni kebanyakan warga emas ni akan dpt bantuan kebajikan...
sebelum ni kazen ak slalu citer (kazen aku keje kat kaunter hospital tpt bayo bil) keje kat tpt die tensen giler sbb nk melayan karenah org2 non-resident yg nk mintak kurangkn bil sbb bil diorng tinggi.. tp ak rasa kije kaunter kebajikan lagi tinggi kot tahap ketensenan die kot sbb kne melayan karenah org yg mcm terutamanya org tua, susah giler nk wat explanation kat warga emas ni, sbb ragam die bnyk.. ade yg x reti ckp melayu, ade yg salah paham tp salahkan org kaunter, ade yg x reti baca, ade yg x reti tulis & mcm2 g r.. sometimes ngalahkan budak2.. =_=

nk dijadikan cerita ade sorng warga emas ni.. die dtg dr kg yg agak jauh.. umur aku agak2 dlm 80++ kot sbb da cam nyanyuk skit... pak cik tu da la x reti ckp melayu, ada masalah pendengaran then sora cam sengau lak tu, ape yg die nk ckp susah nk paham.. ( sori bkn nk ejek.. just nk bagi gambaran) da la yg jaga kaunter tu sblm tu da kne marah ngan 2 org pakcik len.. then nk melayan pak cik ni pnye susah ( ak rasa akak kaunter tu da tensen tp terpaksa gak la senyum layan pakcik ni)... nk tnye pakcik tu nk apa pon da makan masa kot... nk paham balik amende yg pak cik tu nk pon susah.. siap ade 2 org lain tlg ckp ngan pakcik tu.. tp pakcik tu blur je... =_=" perghhhh... saspek giler gak r kot ngan akak kaunter tu sbb mampu kije situ... klo ak mmg da tensen giler... last2 akak tu serender n antar pakcik tu kat org atasan die.. sian pakcik tu..

ak rasa jbtn tu kne upah org len plak r jadi translator kat tpt tu... seboleh2nya yg tau kbnykn bahasa tempatan.. so xde la yg salah paham ke, xreti nk komunikasi ke.. papepon.. kepada akak2 kaunter.. harap bersabarlah dengan tugas anda... anda lah org yg hebat kerana mampu menghadapi berbagai ragam manusia setiap hari.. senyum selalu...

eh.. lpe lak nk citer.. kes my granny.. katenye bantuan my granny da xpired.. so kene renew balik.. nk renew balik tu plak pegawai diorng kne melawat rumah + interview nk check balik kelayakan ke pe ntah.. bnda tu amik masa 2-3 bulan.. huhu tp ak ad terdengar akak kaunter tu ckp sebelum ni yg permohonan baru + renew ade dlm 8ooo++ org da.. tp diorng hanya bole luluskan 8 org je sebulan.. ak yg dgr trus rasa OMG!! 8000++ tp 8 org je sebulan.. so 8000 tu agak2 brp lama bley settle?? 1000 +12 = 83++ tahun... mak ai... harap2 akak kaunter tu salah fakta.. gile kentang nk tgu 83 taon baru ley settle... huhuhu ntah sempat ke x yg len merasa bantuan tu... =_=


~ternampak poster ni atas meja kaunter tu~

2 yg membebel:

areleaf said...

errr..gua tanya ni lu jangan marah pulak..ni kat mana ni?sabah ke sarawak?

ladyB's world.. said...

xde marahnye eh.. currently kat sbh... tp wa kdg2 ske pindah2... hihi